måndag 22 december 2008

Inte en sekund för tidigt.

Nu startar Teracoms blogg. Äntligen. Vi förstår att omvärlden länge har undrat var Sveriges första medieoperatör har hållit hus. Det kan förefalla som om hela världen finns på Internet utom Teracom.

Men så är det naturligtvis inte. Vi har haft fullt upp under senare år med att digitalisera Sveriges hela TV-nät. Och arbetet pågår fortfarande. Till det kommer att vi vill digitalisera radion samt utveckla verksamheter i Europa.

Så vi har inte varit sysslolösa. Men att kommunicera via bloggar har vi inte hunnit med. Men nu är det dags!

Här kommer vi själva att formulera tankar och visioner. Men viktigast av allt är att vi bjudit in Sveriges mest intressanta debattörer, skribenter, forskare och andra offentliga personer att tillsammans med oss skapa diskussion kring medier och medieutveckling.

Teracom arbetar i skärningspunkten mellan teknikutveckling och media. Det är området där det händer mest av allt just nu. Vi ser alla hur teknikutvecklingen oavbrutet ger nya möjligheter. Och möjligheterna utnyttjas omedelbart och blir nya mediekanaler. Nya sätt för människor att mötas och kommunicera. Det senaste exemplet på detta var under terrorattentatet i Indien för några veckor sedan. Då sände mikrobloggare in korta rapporter från sina mobiltelefoner till webbtjänsten Twitter. Den nya mediekanalens snabbhet och tillgänglighet vände snabbt på medielogiken. CNN och andra globala nyhetskanaler hämtade plötsligt sin information från Twitter. Det är ett av många exempel på hur kommunikation, media och teknik hänger samman.

Teracom vill befinna sig där det händer – oavsett om det handlar om debatten eller medieutvecklingen. Därför har vi startat den här bloggen.

Crister Fritzson, vd Teracom

3 kommentarer:

 1. Kan inte låta bli! Anonyma Teracom .. "Sveriges första medieoperatör" - jo jo, drömma kan alla göra! Hur definierar Teracom media, själv föreställer jag mig interaktiva medier, annars blir det svårt att kommunicera(ex blogga), inte broadcast som TV som erbjuder passiv konsumtion. Och vart befinner sig Teracom i mediebruset, lite ADSL i glesbygden räcker inte för att bära den största "mediahatten". Nu bygger mobiloperatörerna LTE (Long Term Evolution) med mobil digitalTV och andra broadcast-tjänster i mobiltelefonen, och då snackar vi om en världsstandard med konkurrens och låga priser, inte egna uppfinningar som tyvärr är Teracoms adelsmärke, vad kontrar Teracom med där eller släpper man den marknaden (möjligheten) också? Men digital radio (DAB), det var ev. "hot" för över 10 år sedan och är överspelat nu.
  Jag skulle vilja säga "Sveriges första marksända TV-operatör" och sista!
  Så lite ödmjukhet om media vore på sin plats!

  SvaraRadera
 2. 1.Vad Teracom gör och inte gör för medieutvecklingen

  Teracom håller sig kontinuerligt uppdaterad om den tekniska utvecklingen och trender avseende mediekonsumtion. Både på hemmaplan och ute i världen. Det är viktigt för att vi ska kunna erbjuda konkurrenskraftiga produkter påi en snabbt utvecklande marknad. Men vi delar också gärna med oss av vår kunskap och vill på olika sätt uppmuntra att mediefrågorna diskuteras av branschen, bl a genom att anordna evenemang som Framtidsdagen.


  2.Ödmjukhet om media

  Vi tycker faktiskt att vi har en ödmjuk och nyfiken inställning till media. Men vi är också väldigt stolta över att vi varit verksamma som medieoperatör i Sverige så länge. Och vi är väldigt stolta över att vi tillsammans med andra inblandade aktörer skötte digital-tv-övergången så bra. Så bra att våra tjänster nu efterfrågas utomlands, att teknikproducenter hör av sig till oss och ber oss testa deras boxar.

  SvaraRadera
 3. Teracoms saknar konkurrenskraftiga produkter (vilka syftar ni på?),saknar "friskt blod" och marknadsinriktade personer, som på Televerkstiden. DVBT började Teracom testa och bygga 1997, även digitalRadio som blev en flopp, så 10 att slutföra TV-projektet kan knappast vara en prestation, speciellt som all infrastruktur (mast, väg el etc) fanns på plats! Appropå TV, när erbjuder ni HDTV i samma omfattning som COMHEM och VIASAT, hur länge får man vänta? Nej, jag vågar nog påstå att Teracom står vid sidan om och tittar på och blir distancerad när mediaracet pågår! Teracoms mediaerbjudande är och förblir (sannolikt) envägs kommunikation som TV! Sveriges första mediaoperatör sköter utsändning av TV, och lite ADSL på landsbygden, inget annat.

  SvaraRadera