fredag 16 januari 2009

Förbjud konkurrens – eller?



Igår var sista dagen att leverera in synpunkter på Kommissionens rapport om hur Public Service får konkurrera på nätet.

Skälet till att kommissionen arbetar med frågan är att bland annat BC anses har utvecklat sig (med hjälp av statligt stöd) på ett sätt som konkurrerat ut viss lokalpress i England.
Vi i Sverige har inte samma situation. Vi har inte ett Public Service som får vara lika reklamfinansierat (för viss finansiering har även Sverige via sponsring), men naturligtvis finns det en risk att även svensk press konkurrensutsätts av hur exempelvis SVT utvecklar sig på nätet. Jag vill förbjuda konkurrens, med utropstecken till och med, hävdar därför Public Service idag i SvD.

Det är tydligen läskigt att TU varit så tydliga i att vi vill ha tydliga spelregler för HUR konkurrensen ska ske.
Man får inte glömma att Public Service konkurrerar med statligt stöd på en marknad där andra aktörer konkurrerar på rent kommersiella villkor. De kommersiella villkoren för tidningar bygger på räckviddssiffror för bland annat nätet. Därför vill vi att det ska vara tydligt på vad sätt Public Service ska få utöka sin verksamhet på nätet. Man har ett uppdrag att säkerställa ”de demokratiska, sociala och kulturella behoven i varje samhälle”

Men vad betyder det? Om man exempelvis har ett program om mat, hur mycket extramaterial (som inte ingår i programmet som sänds) ska anses ingå i PS-uppdraget? Recepten, hemma-hos reportage hos kocken, röstning om kock-knivar osv ? Allt extramaterial läggs antagligen ut för att man vill att tittarna ska vilja vara på deras hemsida, varför lägger man annars ut det? Men om tittarna är där riskerar nyhetssajterna att förlora i räckvidd, och därmed annonsintäkter.
Det är helt klart att public service-sajter konkurrerar med framför allt regionala tidningars sajter. Om det är på innehållet i deras programverksamhet är det bara en bra konkurrens, men om man går utöver sitt public service-uppdrag innebär det en snedvridning av konkurrensen.

Var går gränsen för uppdraget?

Det är det vi på TU vill ha svar på. Inte förbjuda konkurrensen!


Anna Serner, VD på TU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar