
Den övergripande utmaningen för marknätet är att utnyttja det något begränsade frekvensutrymmet till fullo. Marknätet måste också utvecklas kontinuerligt och erbjuda nya tjänster. Den stora fördelen är förutom enkelhet den mobilitet som marknätet kan erbjuda. På sikt kan marknätet också utnyttjas för en rad nya tjänster: HDTV, mobil-tv (frimärks-tv) med mera.
Alla vill ju ha bättre bild, men det råder förvirring om vad som är HDTV och varför. Det finns en massa olika namn och begrepp som är mer förvirrande än klargörande för konsumenten. Till exempel LCD, 720p, Plasma, Digital TV, Full HD med mera med mera. Men det som spelar roll för konsumenten är bildkvaliteten, inte vad funktionen kallas!
Samtidigt som HDTV i marknätet ska göras till verklighet i största möjliga mån måste marknätet hushålla med frekvensutrymme. Att parallellt sända kanaler i SDTV och HDTV under en lång tid kan bli väldigt dyrt. Det skulle innebära dubbla transmissions- och rättighetskostnader.
Att ”gå över” till HD kräver också väldiga teknikinvesteringar. Och reaktionen bland konsumenterna vid en sådan övergång ska inte underskattas.
Teracom har därför en blandad strategi, en gyllene medelväg där bildupplevelsen står i centrum. Ny teknik skall paketeras och introduceras på så sätt att konsumenten inte ”känner av teknikskiften.
Idag finns SVT HD i marknätet och flera HD-kanaler kommer de närmaste åren. Samtidigt måste kvaliteten på SDTV-kanalerna förbättras så att alla får bästa möjliga bildkvalitet. Vi vill också kunna erbjuda Push Video On Demand-lösningar.
Men det krävs ny teknik för att hantera det ändliga frekvensutrymmet. Det handlar bland annat om att göra full nytta av MPEG-4 tekniken, som kan komprimera bildinformation upp till 50 procent mer effektivt än den nuvarande MPEG-2 tekniken. Det handlar också om DVB-T2 som bland annat innebär en kapacitetsförbättring på 50 procent.
På sikt kan detta innebära att HDTV blir standard-TV och det som nu är standard-TV bli ”mobil-TV ready”. Allt inom ramen för Super-Multinätet.
Magnus Ahxner, Affärsutvecklare på Teracom
Magnus, jag avundas dig verkligen inte. Att vara affärsutvecklare på Teracom måste vara något av de svåraste man kan tänka sig. Hoppas att pappa staten kompenserar dig väl för dina ansträngningar. Består Teracoms affärsverksamhet av något annat än att förlänga feta monopolkontrakt med SVT, TV4, SR och det helägda dotterbolaget Boxer? Och vad har Teracon utvecklat? Alla tjusiga förkortningar som du nämner är ju internationella standarder och inget som Teracom har utvecklat även om det gamla svenska televerket var föregångare när det gäller högupplöst TV.
SvaraRaderaDu är ärlig som pekar på alla svårigheter som det digitala marknätet står inför. Några citat: "begränsat frekvensutrymme", "blir väldigtdyrt","Väldiga teknikinvesteringar", "konsumenternas reaktion skall inte underskattas" osv. För mig är det ganska tydligt att det idag finns så många osäkerheter kring marknätet att sannolokheten att allt faller på plats är näst intill noll.
Du skriver att det som spelar roll för mig som tittare är bildkvaliteten. Nja, så kanske det delvis kan vara. Men här är ju era konkurrenter redan steget före er. Teracoms HD täckning är ju mycket begränsad och nämns inte ens av SVT i deras reklam för sina sändningar. Vanlig digital-TV ger redan idag en i de flesta fall fullgod bildkvalitet så det är inte detta som spelar störst roll för tittaren. Det är nämligen utbudet. Och här är Teracom definitivt akterseglat av de andra operatörerna. Tyvärr så klarade ni ju inte ens av att lyfta in de nya kanaler som faktiskt fått sändningstillstånd i marknätet.
Du tycker man skall förskona konsumenetn från massa konstiga begrepp som förekommer i detaljhandeln. Själv bäddar du in framtiden för marknätet i en så gott som ogenomtränglig dimridå av massa tekniska termer.
Ditt inlägg besannade mina aningar om marknätets utmaningar men klargjorde definitivt inte att marknätets framtid är ljus. Tvärtom så fick det mig att inse att TV-marknätet successivt kommer att förlora tittare. Om 5-10 år sä det endast ett komplement till distributionen av public servivce kanalerna för att dessa skall nå kravet på täckning.
Som sagt, det kan inte vara lätt att vara affärsutvecklare på Teracom.
/Curt Hult
Framtid och utmaningar ...... mest Terakom och andra inom gamla statliga monopolet uttalar sig här, men några kommentarer:
SvaraRaderaMobilitet - skilj på mobilt och trådlöst!
HDTV - tyvärr saknas spektrum!
mobil-tv (frimärks-tv) - tyvärr saknar en bred standard och spektrum, detta är och förblir drömmar! (Kommer i LTE)
Super-Multinät - försök vara lite mer konkret.
Summa sumarum: snack och lite verkstad från Magnus A, Affärsutvecklare.
Bäste Curt Hult,
SvaraRaderaI vissa avseenden har du rätt. Ibland är det ett riktigt svårt och utmanande jobb att vara affärsutvecklare på Teracom. Men det är alltid roligt!
Att utveckla Teracoms affärsverksamhet innebär bland annat att ta marknätet in i framtiden.
Ett exempel på tekniska landvinningar där Teracom varit väldigt drivande är DVB-T2-tekniken. Där har min kollega Erik Stare spelat en helt avgörande roll. Du kan läsa mer om det här http://www.metro.se/se/article/2008/09/16/15/4643-48/index.xml
Det är min fasta övertygelse att marknätet är Sveriges mest fundamentala mediainfrastruktur. Min uppgift som affärsutvecklare är att ständigt förbättra denna infrastruktur.
Till syvende och sist handlar det om att du och andra mediekonsumenter ska kunna ta del av högkvalitativ media oberoende av tid och plats.
Vänliga Hälsningar
Magnus Ahxner
Magnus,jag kanske hängde upp mig på din titel. Men nu förstår jag vad du menar. I likhet med din kollega Erik(som uppenbarligen är en formidabeltekniker) så är du i min värld en utvecklingsingenjör. Att ständigt förbättra en infrastruktur så att nuvarande 3-4 kunder hänger kvar i marknätet är för mig ett utvecklingsuppdrag eller ett uppdrag för en teknisk förvalatare. Jag tror det hade varit intressant att på denna blogg förmedla lite tankar kring Teracoms framtida affärsverksamhet och hur ni skall komma runt beroendet av stora och på siktinte så trogna kunder. De är trots allt för närvarande era kunder på grund av att statsmakterna bestämt detta och inte nödvändigtvis för att de gillar Teracom.
SvaraRaderaKanon att du alltid har roligt på jobbet och att du tror på vad gör. Du är fast övertygad om att ert marknät är den mest "fundmentala mediainfrastruktur" som skådas kan i landet. Jag håller med. Ingen annan truktur överhuvudtaget torde väl innehålla sådana väldiga fundamentkonstruktioner som behövs för att hålla era jättemaster i upprätt läge. Ok, nu var jag kanske lite stygg. Men du har inte på något sätt övertygat mig att det fanns andra skäl att utmåla marknätet som överlägset alla andra möjligheter som står till buds. T.ex så har vi fortfarande ett kopparnät. Jag sitter dagligen uppkopplad 4-5 timmar mot detta nät. Jag kollar på all världens TV-stationer, läser artiklar i NewYork Times och övrig internationell press, lyssnar på BBC, kollar på diverse intressanta bloggar, deltar i debatter och nätverk över hela världen, jag talar gratis med min barn som befinner sig i fjärran länder etc. etc. Det är inte mycket av detta som Tv-marknätet kan erbjuda. Om en månad får jag fiber direkt in i lägenheten. Det gör det ju knappast lättare för marknätet att göra sig gällande. När tittar jag på TV via marknätet? Ja, kanske någon gång när jag delar en flaska vin med hustrun och spanar in melodifestivalen. (om jag ville så skulle jag kunna använda kopparnätet även för detta)
När jag är på språng så använder jag mobilnäten. Dessa utvecklas ständigt och nästa generation är redan här och kommer att ge fantastiska möjligheter till interaktiv mobil kommunikation, självfallet inklusive live-TV. Jag tror på radiokommunikation men jag tror att loppet för ert system är kört. Det är småcelliga system som har framtiden gör sig.
Det skulle vara intressant att veta vad marknätet kan erbjuda när det gäller mobilitet och interaktivitet. Ni gjorde ju tidigare experiment med både mobila mottagare och interaktiv-TV. Rann det ut i sanden för att tekniken inte funkade? Eller gick det inte att få ihop någon bra affärslogik eller ville inte mobiloperatörerna samarbeta?
Magnus, jag vidhåller att du arbetar i både uppförsbacke och motvind. Kanske skulle det vara en mer framkomlig väg om ni taggade ner lite grann. Den position som ni försöker uppnå genom att kalla er förste och bäste medieoperatören rimmar helt enkelt inte med ert tjänsteutbud. Försök istället att hitta en nisch där marknätet möjligen har någon plats.
Det är bra att du har roigt på jobbet och att du kämpar på. Jag har själv givit järnet i ett antal stora projket som kanske redan från början var dödfödda eller så tog utvecklingen en helt annan väg än vad vi trodde och planerade för. Så här efteråt så kan man konstatera att vi hade förbannat roligt och det är det man kommer ihåg.
/Curt Hult