måndag 9 februari 2009

När Wikipedia blir Allsång på Skansen



Som ivrig TV-tittare och wikipedian jämförde jag en gång det fria uppslagsverket Wikipedias utveckling med två TV-serier. Fram till omkring 2008 påminde Wikipedia om Star Trek : man färdades djärvt dit ingen färdats tidigare. Ingen hade tidigare startat ett projekt som i stort sett gick ut på att ge bort kunskap gratis - och att få massor av folk att bidra med den kunskapen gratis. I alla fall inte utan att misslyckats. Wikipedia var dock inget misslyckande; tvärtom.

Som en av de tio mest besökta webbplatserna i världen, som helt reklamfri tack vare tusentals donationer och som en massrörelse med omkring 12 miljoner skribenter, kan Wikipedia inte sägas vara annat än en framgång.
Vissa gillar Star Trek för dess utopiska visioner och lättsamma äventyrlighet. Andra kritiserar den för att vara naiv och ytlig. Inte helt olikt Wikipedia.

Men omkring 2008 eller kanske under andra halvan av 2007, började bilden av Wikipedia förändras. Den cowboymentalitet som hittills rått, började så småningom ersättas av lag och ordning, ungefär som nybyggarstaden i TV-serien Deadwood - fast utan svärorden. På Wikipedia startade massor av kvalitetsprojekt, från att förlänga de kortaste artiklarna till att lägga till källor till att göra artiklarnas utseende standardiserade. På svenskspråkiga Wikipedia sammanföll det här väl med att föreningen Wikimedia Sverige grundades. Wikimedia Sverige är en lokal stödförening till den ideella stiftelse som driver bl.a. Wikipedia. Föreningen har sedan hållit sådana evenemang som tvådagarskonferensen Wikipedia Academy, där forskare och wikipedianer möttes och lärde av varandra. Liknande projekt finns runt om i världen och är en del av Wikipedias Deadwood-fas.

Nu vill jag inte få det att låta som att Wikipedias Star Trek-fas var helt laglös. Precis som i Star Trek finns det ett prime directive i form av
fem grundprinciper. Det finns också massor av verktyg för att hantera kvalitetsfrågor . Däremot var det först i Deadwood-stadiet som kritiken från press och allmänhet började handla om att felen i Wikipedia var chockerande, d.v.s. överraskande. Folk förväntar sig numera att Wikipedia ska gå att lita på, på gott och ont. Självklart sysslar Wikimedia Sverige just därför mycket med att undervisa folk i vanlig källkritik. Det förtroendet som Wikipedia börjar få, föder dock en annan fråga: vad kommer härnäst?

Vilken TV-serie liknar Wikipedias nästa utvecklingssteg?
Vissa ser risken att Wikipedia kommer att bli som The Big Bang Theory: en serie som man antagligen uppskattar mest om man är forskare och/eller geek. Tecken som tyder på detta är den stämning som kan vara rent fientlig mot det "patrask" som tidigare skrivit artiklarna. Andra tror snarare att Wikipedia står på randen att bli som Vita huset, där USA:s presidents stab kämpar för att få fantastiska saker gjorda medan motståndarna attackerar från höger och vänster. Själv lutar jag åt ett helt annat håll. För det första tror jag, för att travestera Churchill, att vi inte har sett slutet på Deadwood-eran, eller ens början på slutet. Det här är möjligen slutet på början. Bara vi inom Wikimedia Sverige har många kvalitetsprojekt på gång och den trenden kan man se på flera språkversioner av Wikipedia. För det andra lutar jag snarare åt att Wikipedia kommer att byta genre än att bara välja ny dramaserie. Wikipedia byter nog från färdigskrivna manus till det folkliga i Allsång på Skansen där alla från farmor till yngsta barnbarnet vet vad Wikipedia är, och åtminstone har gjort sin första redigering.

Eller som Jimmy Wales, Wikipedias grundare, uttryckte det: ”Tänk dig en värld där varje person ges tillgång till hela mänsklighetens samlade kunskap. Det är det vi gör.”



--- Lennart Guldbrandsson har skrivit på Wikipedia sedan 2005, är dess presskontakt och ordförande i Wikimedia Sverige. 2008 kom hans bok *"Så fungerar Wikipedia" på HEXA förlag. Till vardags är Lennart Guldbrandsson manusförfattare och manusdoktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar